Salep bitkisinin gıda amacıyla yurt içinde üretilmesi ve tüketilmesine yönelik olarak hazırlanan
Genelge, Sayın Bakanımız Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'nin imzası ile yürürlüğe girmiştir.
Genelge hükümleri doğrultusunda üretimin tüm aşamalarının İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz gözetiminde yapılması, üretim yapacak çiftçilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması ve üretimin ilk aşamasında ihtiyaç duyulan anaç salep yumrularının Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Araştırma Enstitülerinden temin edilmesi gerekmektedir.
Bilindiği üzere salep bitkisinin 'Doğal Çiçek Soğanlarının Doğadan Toplanması, Üretimi ve İhracatına İlişkin Yönetmelik' kapsamında yer almasından dolayı her türlü üretimini yapmak isteyen üreticiler 'Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği' gereğince, "Süs Bitkisi Üretici Belgesi" alınması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu durum küçük ölçekte gıda amaçlı salep üretimi yapmak isteyen üreticilere yüksek maliyet getirmektedir.
İl Müdürlüğümüzün girişimleri neticesinde; Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından sorunun çözümüne yönelik talebimiz değerlendirilmiş olup gıda amaçlı üretim yapmak isteyen üreticilerimiz için yürürlüğe giren Genelge ile kolaylık sağlanmıştır.
Yayınlanan Genelge ile salep üretimi yapmak isteyen üreticilerin üretim yapmalarının teşvik edilmesi, üretici gelirinin arttırılması ve tarım arazilerinin değerlendirilmesine ve tüketici taleplerinin karşılanmasına imkân sağlayacaktır.
Üreticilerimize Hayırlı Olsun.