T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Üreticilerimizin Dikkatine!

Yayın Tarihi : 5.05.2021

İlimizde yükselen hava sıcaklıklarına bağlı olarak meyve üretim alanlarında Akdeniz meyve sineği çıkışları da başlamıştır. Özellikle hasat dönemi yaklaşan sert çekirdekli meyve (şeftali, nektarin, kayısı, erik) ve yenidünya üretim alanlarında üreticilerimizin mücadele için gerekli tedbirleri alması, biyoteknik (tuzak) mücadeleye öncelik vermeleri büyük önem taşımaktadır.

Akdeniz Meyve Sineğine karşı yapılacak mücadele, komşu bahçelerle birlikte toplu bir şekilde yapılmalıdır. İlaçlamalar, Zehirli Yem Kısmi Dal (ağaçların güney-güney doğu bölgesine 1 m2 alana, bir sıra boş bir sıra dolu) şeklinde uygulanmalıdır. Kimyasal mücadele uygulanacak olan alanlarda, kullanılacak bitki koruma ürünlerinin son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken sürelere uyulması gerekmektedir. Akdeniz Meyve Sineği ile kimyasal mücadeleye, kullanılan aktif maddenin özelliğine göre hasada 7-10 gün kalana kadar devam edilmelidir.

Diğer üretim alanlarında (Mandarin, Portakal, Greyfurt, Elma, Ayva, Armut, Trabzon Hurması, İncir, Avokado v.b.) Akdeniz Meyve Sineği yoğunluğunun düşürülmesi amacıyla;

  1. Bahçelerde dökülen ve dalda kalan meyvelerin toplanarak imha edilmesi;
  2. Bahçelerin 5-10 cm derinliğinde sürülmesi gerekmektedir.

 

Akdeniz Meyve Sineğine karşı mücadeleyi zamanında yapalım, ürünümüzü koruyalım!