Ülkemizin de üyesi bulunduğu Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün 1979 yılında yaptığı 20. konferansında 147 üye ülkenin ortak kararı ile her yıl 16 Ekim tarihi Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır.
Tarım ve gıda, tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de stratejik öneme sahip bir sektördür. Son yıllarda nufus artışı ve ortaya çıkan iklim değişiklikleri tüm dikkatleri tarım ve gıda konusu üzerine çekmiştir. İnsan yaşamının sürdürülebilmesi için olmazsa olmazların başında gelen bu sektör, bugün sadece gelişmekte olan değil, gelişmiş bütün ülkelerin öncelikli gündemlerini oluşturmaktadır. Sürdürülebilir tarım ve gıda üretiminin, çevrede bulunan tüm insanlar ve hayvanlar da dâhil olmak üzere çevreye saygılı olmasını gerektirir.
En temel insan hakkı olan yeterli ve güvenli gıdaya herkesin ulaşabildiği, açlık ve yokluk çeken insanların olmadığı bir dünya için bütün bireylere görevler düştüğü gibi açlığı ve gıda israfını önlemek, yetersiz ve dengesiz beslenmenin önüne geçmek, ihtiyacı olanlara yardım elini uzatmak hem insani ve hem de vicdani bir görevdir.
Bu itibarla; açlık, yetersiz beslenme, gıda israfı ve güvenliği gibi sorunların çözümü; tüm dünya devletlerinin, her kurum ve kuruluşun ve hatta bütün bireylerin üzerine düşen sorumluluklarını titizlikle yerine getirmeleri ile mümkün olabilecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nü bu alandaki sorunlarımızın çözümüne vesile olması dileklerimle kutlar, tüm vatandaşlarımıza selam, sevgi ve saygılarımı sunarım.