İlimizde yurtiçi gıda kontrol hizmetlerinde görev yapan kontrol görevlisi personele yönelik olarak 17-19 Nisan 2019 tarihleri arasında HACCP Temel Eğitimi düzenlendi. Eğitmen olarak İl Müdürlüğümüzde görevli Gıda Mühendisi Emir GEYLANİ yer aldığı eğitime, İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan 45 gıda kontrol görevlisi katılmıştır.
Eğitime katılan personele katılım belgeleri İl Müdürümüz Arif ABALI , İl Müdür Yardımcılarımız Mevlüt GÖKSU Yüksel ŞAHİN, Mustafa Nevzat ZAYİM ve Gıda ve Yem Şube Müdürümüz Yılmaz KAYA tarafından verilmiştir.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürümüz Arif ABALI; "HACCP özellikle ihracat işlemlerinde alıcı ülkelerin önemli bir alım kriteri haline gelmiş durumdadır. Gıda güvenliği açısından HACCP sistematik bir yaklaşımdır. İhracat yapan firmalarımız başta olmak üzere gıda güvenliği ile ilgili tüm firmaların HACCP sistemine geçişlerini temin etmemiz, onları bu anlamda motive etmemiz gerekmektedir. Uygulamadan sorumlu personelin ve ekip oluşturulması, Haccp ürünlerin hangi amaca hizmet ettiğinin açıklanması, Haccp iş proseslerinin yazılması, Haccp proseslerinin kontrol edilmesi, Haccp işleminden sorumlu kritik noktalarda bulunan personelin tayini ve ürünlerin tanımlanması ve iş süreçlerinin belirlenerek uygulamaların yapılması ve bu uygulamaların kontrol edilmesi aşamalarından meydana gelmektedir.
HACCP ilkelerinin güvenilir gıdaya ulaşılması konusunda en etkili yöntemler arasında yer almakta olduğunu belirten Sayın ABALI; "Öncelikli olarak gıda maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten yerlerin bu uygulamalara ve ilkelere dayanan prosedürler doğrultusunda hareket etmeleri güvenilir gıdanın temini bakımından önem taşımaktadır. Çiftlikten sofraya kadar tamamlayıcı ve etkin bir gıda kontrolü ile güvenilir gıda üretimi sağlamak Bakanlığımızın en önemli sorumluluklarından biridir. Bu sorumluluk bilinciyle hepimiz başta Mersin olmak üzere üretilen ürünlerin ulaştığı her yerdeki tüketiciler için çalışmaktayız.
Bu duygular içerisinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan tüm personele başarılar dilerim." dedi.
Üç gün süren temel eğitim sürecinde katılımcılara; "Kontrol ve Denetim Usul ve Esasları", "HACCP Sisteminin Mevzuattaki Yeri", "HACCP Ön Gereksinim Programları", "HACCP Sisteminin Uygulama Esasları", "HACCP Ekibinin Oluşturulması", "HACCP Temel Prensipleri", "Kritik Kontrol Noktalarının Tespit Edilmesi ve Karar Ağacı", "Kritik Limitler ve İzleme Sisteminin Oluşturulması", "Düzeltici Faaliyetlerin Oluşturulması", "Denetim ve Tetkik Uygulama Esasları" konularında sunum yapıldı.
Katılımcılara sertifikalarının verilmesiyle eğitim sona erdi.