İl Müdürümüz Sayın Arif ABALI; Dünya Gıda Günü hakkında değerlendirmede bulunarak şunları söyledi: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl 1945'te kurulduğu tarih olan 16 Ekim'i Dünya Gıda Günü olarak kutluyor. Birleşmiş Milletler takviminde en çok kutlanan günlerden biri olan Dünya Gıda Günü dünyada 150'den fazla ülkede etkinliklerle kutlanıyor. Ülkemizde 38. Dünya Gıda Günü kutlanacak olup, bu yılın teması "Eylemlerimiz geleceğimizdir. 2030'a kadar Dünyada açlığa son vermek mümkün." olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede açlıktan etkilenen kesimler ile herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma ihtiyacı hakkında farkındalık yaratıp eyleme geçilmesini teşvik ediyor.
Bakanlığımız güvenilir gıda konusunda gelen talepleri karşılamak için tüm Türkiye'de ALO 174 GIDA HATTI'nı vatandaşlarımızın hizmetine sunmuştur. Gıdaya ilişkin her türlü ihbar ve şikayetlerinizi Türkiye'nin her yerinden 174'ü arayarak çağrı merkezine bildirebilirsiniz.
Gıda alışverişlerinde tüketicilerin gıdayla ilgili olumsuzluklarla karşılaşmaması için, gıda satın alırken ve tüketirken dikkat etmeleri gereken hususlar;
-Gıda etiket ve etiket bilgilerini dikkatle kontrol edilmeli( Son tüketim tarihi, tavsiye edilen tüketim tarihi, İşletme kayıt/onay numarası vb.)
-Ambalaj kontrolü yapılmalı( Ambalaj bütünlüğü bozulmamış)
-Muhafaza şartları kontrol edilmeli ( Sıcaklık kontrolü gerektiren yoğurt, peynir gibi hayvansal ürünlerin buzdolaplarında muhafaza edilmesi)
Tüketicilerimize güvenli gıda arzı sağlamak için İl Müdürlüğümüz personellerimizden 178'i Gıda Kontrolü olarak görev yapmaktadır. 2018 yılı Eylül ayı sonuna kadar toplamda 19.992 adet gıda denetimi gerçekleştirilmiştir. Özellikle öğrencilerimizin güvenli gıdaya ulaşması için denetimlerimizin 4.691 adeti okul ve okul çevresinde yapılmıştır. Denetimlerin yanında okul kantininde çalışan 587 personele, okullarımızda kantinleri denetleyen 336 öğretmenimize ve 56 öğrencimize; 374 askeri kurum ile fırın işletmelerinde çalışan personel olmak üzere toplam 1353 kişiye hijyen eğitimi verilmiştir.
Dünya Gıda Gününde;
-Kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp ve israflarının azaltılması,
-Dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi,
-Ülkeler arasındaki gıda üretimi birlikteliğinin sağlanması,
-Gıdaların üretimi, tüketimi ve satış noktalarındaki hijyen ve insan sağlığının sağlanması ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanmaktadır.
16 Ekim Dünya Gıda Günü vesilesiyle; insanlığın sağlık ve huzur içinde yaşadığı, beslenme ve barınma sorununun olmadığı bir dünya dilerim.